top of page

"De Kracht van zelfspraak: Een Positieve Leidraad voor een Gezond Leven"

In ons hectische bestaan voeren we vaak vele gesprekken met onszelf. Deze innerlijke dialogen, vormen de basis van onze gedachten en beïnvloeden op hun beurt de keuzes die we maken. Hoe we met onszelf praten, bewust of onbewust, heeft een aanzienlijke invloed op ons gevoel, gedrag en uiteindelijk op de resultaten die we behalen.


De Kracht van Positieve Zelfspraak


Zelfspraak kan zowel positief, neutraal als negatief zijn en bepaalt in grote mate onze kijk op het leven. Als gewichtsconsulent en leefstijlcoach begrijp ik maar al te goed hoe dit van invloed kan zijn op ons streven naar een gezonder leven, vooral als het gaat om afvallen.

Regelmatig hoor ik cliënten zeggen: "Ik wil graag afvallen, maar het zal me toch niet lukken omdat..." Hier begint een negatieve zelfpraat die deuren sluit in plaats van ze te openen. Het is tijd om bewust te worden van deze niet helpende gedachten en ze om te buigen naar positieve, ondersteunende zelfpraat.


Doorbreek Negatieve Gedachten


Stel jezelf de vraag: Waarom geloof ik dat ik het niet kan? Ontdek de dieperliggende overtuigingen die je vasthouden in een vicieuze cirkel van zelftwijfel. Misschien heb je meerdere pogingen gedaan en ben je teleurgesteld, maar het is cruciaal om deze mislukkingen te zien als leermomenten en niet als belemmeringen.


Positieve Alternatieven Formuleren


In plaats van te zeggen "Het lukt me toch nooit", kun je jezelf aanmoedigen met gedachten als: "Ik heb geleerd van mijn eerdere pogingen en ben sterker dan ooit." Door positieve zelfpraat te omarmen, creëer je een positieve mindset die je aanzet tot actie.


Zet Negatieve Gedachten Om in Positieve Actie


Negatieve zelfspraak kan leiden tot stilstand. Als je constant zegt dat je iets niet kunt ga je dit volledig geloven en zal het moeilijk zijn om in actie te komen. Focus in plaats daarvan op wat je wel kunt doen. Formuleer concrete doelen en breek ze op in haalbare stappen. Dit helpt niet alleen bij afvallen, maar ook bij het creëren van een gezondere levensstijl.


Het Belang van Zelfbewustzijn


Bewustwording van het gesprek met jezelf is de eerste stap naar positieve verandering. Neem regelmatig de tijd om je gedachten te observeren en te analyseren. Als je merkt dat ze negatief zijn, stel jezelf dan de vraag: "Is deze gedachte waar en helpend?" Zo niet, vervang het dan door een positiever alternatief.


Conclusie


Onze innerlijke gesprekken vormen de basis van onze beslissingen en acties. Ik raad je aan bewust te worden van je zelfpraat en deze te veranderen naar positieve, ondersteunende gedachten. Het is een krachtige tool die je kan helpen bij het bereiken van je gezondheids- en afvaldoelen. Dus, laten we van het gesprek met onszelf een feestje maken en kiezen voor gedachten die ons vooruit helpen naar een gezonder leven.Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page