top of page

Waarom Eet Je, als je geen honger hebt?

Ken je dat gevoel wanneer je eigenlijk geen honger hebt, maar toch naar de koelkast loopt en iets te eten pakt? Het lijkt misschien vreemd, maar eigenlijk is het heel normaal. Wist je dat eten voor ons meer is dan alleen brandstof? Soms eten we om andere redenen dan alleen maar onze buik te vullen.


Soms eet je gewoon omdat het lekker is


Je ziet een stuk chocoladetaart en je denkt: "Dat ziet er heerlijk uit, ik wil dat proeven." Als je dat stukje taart dan eet, voel je je blij en tevreden. Dat komt doordat je hersenen een stofje genaamd dopamine vrijgeven als je iets eet wat je lekker vindt. Dopamine maakt je blij en geeft je een gevoel van plezier. Dus eigenlijk eet je soms gewoon omdat het je gelukkig maakt, niet omdat je echt honger hebt.


Soms eet je ook omdat je je rot voelt. Misschien heb je een rotdag gehad op je werk, en je voelt je gestrest of verdrietig. Op zo'n moment kan eten een soort troost zijn. Dat komt doordat je lichaam hormonen produceert, zoals cortisol als je gestrest bent. Die hormonen kunnen je het gevoel geven dat je je beter kunt voelen als je iets lekkers eet. Het is alsof eten een knuffel is voor je geest.


Coping mechanismen


En dan heb je nog coping mechanismen. Dat zijn trucjes die je brein heeft geleerd om met moeilijke situaties om te gaan. Misschien heb je gemerkt dat als je je gestrest voelt, je automatisch naar een zak chips grijpt. Het kan een manier zijn om jezelf even af te leiden van je zorgen of stress. Het is niet altijd de beste manier om met stress om te gaan, maar soms is het gewoon wat je brein doet zonder dat je erbij nadenkt.


Dus, waarom eet je eigenlijk als je geen honger hebt? Soms is het omdat eten je blij maakt, je troost biedt, of gewoon een gewoonte is geworden om met stress om te gaan. Het is natuurlijk prima om af en toe te genieten van eten om plezier te ervaren of van de smaak te genieten, zolang je maar een goede balans hebt. Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van deze redenen en ze te onderzoeken.

Comentários


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page