top of page

Verander van onbewust naar bewust eten en zie hoe je keuzes veranderen

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

In de drukte van het moderne leven lijkt het soms alsof we ons eten haast onbewust naar binnen werken. Ken je dat gevoel wanneer je je bord leeg hebt, zonder echt te proeven wat je in je mond stopt? Of wanneer je gedachteloos naar snacks grijpt terwijl je voor de tv zit? Het is hoog tijd om de kunst van het bewust eten te omarmen en te ervaren hoe dit eenvoudige verschuivingen in je keuzes teweeg kan brengen.

Stel je voor dat eten niet louter brandstof is voor je lichaam, maar een bron van genot voor je zintuigen. Bewust eten opent de deur naar een wereld vol smaken, texturen en aroma's die anders onopgemerkt zouden blijven.

Wellicht heb je momenten meegemaakt waarop je meer hebt gegeten dan je nodig had - een tweede portie opscheppen zonder echt te weten waarom, of een traktatie accepteren zonder er bewust van te genieten. Gelukkig zijn er subtiele en krachtige manieren om dit te veranderen.

Laat me je meenemen in aantal voorbeelden van bewuste keuzes: Stap terug van de drukte van het dagelijkse leven en geef jezelf toestemming om in het moment te zijn tijdens het eten. Laat de pannen op het fornuis staan zodat je niet heel gemakkelijk een tweede bord opschept en leg je bestek neer na elke hap, zodat je je tempo vertraagd. Deze kleine handelingen kunnen je helpen overeten te voorkomen door je lichaam de tijd te geven om verzadiging te signaleren.

Kies bewust alleen traktaties die je oprecht plezier brengen. Verwen jezelf met elke hap, proef de volle smaak en waardeer deze momenten zonder schuldgevoel. Onderbreek het automatisch snacken tijdens tv-kijken. Reserveer specifieke momenten voor snacks en geniet bewust van deze traktaties zonder afleiding.

Luister aandachtig naar je lichaam terwijl je eet. Voel de tekenen van verzadiging en erken wanneer je genoeg hebt.

Als je merkt dat je de neiging hebt om te veel te eten, concentreer je dan op de smaak van elke hap. Je zult ontdekken dat de eerste hap het meest bevredigend is en de smaak daarna afneemt.

Bewust eten is geen verplichting, maar een manier om je relatie met voeding te verbeteren. Begin met kleine veranderingen in je dagelijkse routine en zie hoe bewuste keuzes een subtiele, maar krachtige impact kunnen hebben op je welzijn.

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page