top of page

Van Comfortzone tot Stretchzone

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

In de comfortzone liggen de scherven van oude gewoontes, maar daarbuiten schittert de belofte van groei. Mensen hebben de neiging om vast te houden aan hun comfortzone; het voelt veilig en vertrouwd. Maar als je jezelf hierin blijft beperken, zal er weinig verandering in je leven optreden. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zal alles blijven zoals het was, en kansen voor groei blijven onbenut.

Tussen de comfortzone en het onbekende ligt de stretchzone, een gebied waarin ware groei plaatsvindt. Dit is geen grote stap buiten je comfortzone, maar eerder een gebied waarin je geleidelijk nieuwe dingen ontdekt en uitdagingen aangaat. Hierdoor ontstaat er een geleidelijke en duurzame groei. Het is als het opzoeken van speelruimte, waarin je jezelf uitdaagt zonder overweldigd te raken. Deze benadering voorkomt dat je vastloopt op een plateau in je persoonlijke ontwikkeling.

Gewoontes spelen een cruciale rol in dit proces


Gewoontes zijn als de rails waarop onze levenskarren rijden. Ze bieden structuur en efficiëntie, maar ze kunnen ook in de weg staan van groei als ze te star worden. Gewoontes werken op basis van herhaling. Onderzoek suggereert dat het gemiddeld 21 tot 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen. Maar dit is geen vaste regel; het kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de gewoonte en de individuele persoonlijkheid.

Gewoontes zijn hardnekkig omdat ze diep geworteld zijn in ons brein. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om energie te besparen en herhaling te belonen. Dit is waarom oude gewoontes moeilijk te doorbreken zijn. Maar het is niet onmogelijk. Bewustwording is de eerste stap. Identificeer de gewoontes die je groei belemmeren en stel jezelf open voor verandering. Vervolgens kun je kleine aanpassingen maken, geleidelijk nieuwe gedragspatronen introduceren en de stretchzone opzoeken.

In je streven naar groei is het van vitaal belang om regelmatig je comfortzone te verlaten en de stretchzone te betreden. Dit is waar ware persoonlijke ontwikkeling plaatsvindt. Gewoontes kunnen je ondersteunen of tegenhouden, afhankelijk van hoe je ze benadert. Door bewuste inspanningen en geleidelijke aanpassingen kun je de grip van oude gewoontes loslaten en ruimte maken voor nieuwe, positieve gedragspatronen die je naar de glinsterende belofte van groei leiden.

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page