top of page

Uitstelgedrag is als een pen zonder inkt. Het begint pas te werken wanneer je actie onderneemt."

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je nieuwe, gezonde leefstijlplannen steeds voor je uitschuift? Het lijkt soms zo verleidelijk om te wachten tot morgen, tot je je energieker voelt of tot je meer vertrouwen hebt. Maar laten we eerlijk zijn - die pen zonder inkt zal nooit iets schrijven als we hem niet in beweging zetten.

Uitstelgedrag heeft vele gedaantes


Het kruipt in onze gedachten als we ons moe voelen na een lange dag werken, of als we twijfelen aan onze eigen vaardigheden om te veranderen. Het kan ook opkomen als onze doelen te groots lijken om aan te pakken. Herinner je je dat gevoel nog? Die ene keer dat je met veel motivatie aan iets nieuws begon, maar het al snel liet varen omdat je het gevoel had dat het te veel was? Uitstelgedrag heeft de neiging om in die momenten te glimlachen en je te laten geloven dat 'morgen' een betere dag zal zijn om te beginnen.

Maar hier is de waarheid: verandering begint niet pas wanneer alles perfect is. Verandering begint wanneer jij actie onderneemt, zelfs als je je vermoeid voelt, onzeker bent of je afvraagt of je het kunt.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je wilt werken aan een gezonder eetpatroon, maar je voelt je vaak moe na het werk en je twijfelt of je het kunt volhouden. Het is gemakkelijk om te denken dat het beter is om te wachten tot je meer energie hebt en zekerder bent

van je zaak. Maar die pen zonder inkt zal niet uit zichzelf beginnen te schrijven.


Het is tijd om uitstelgedrag aan de kant te schuiven en die pen in beweging te brengen

Je hoeft niet te wachten op een magisch moment waarop alles perfect zal zijn. Elk moment waarop je besluit actie te ondernemen, is een stap in de goede richting. Zie die pen als een symbool van je potentieel. Als je actie onderneemt, begint hij te schrijven, langzaam maar zeker. Elke keuze die je maakt, elke stap die je zet, is als een letter op papier, een deel van het verhaal van jouw gezonde leefstijl.

Je hebt het vermogen om uitstelgedrag te verslaan en vol vertrouwen in een gezonde leefstijl te stappen. Je kunt die pen laten schrijven, en het verhaal van jouw succes vormgeven, regel voor regel, woord voor woord. Dus waar wacht je nog op? Pak die pen en laat hem vloeien. Je toekomstige gezonde zelf zal je dankbaar zijn voor de moedige stap die je vandaag zet.

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page