top of page

Overwinnen van je innerlijke obstakels bij het afvallen

Het beginnen aan een afvaltraject lijkt soms een berg waar je tegenop kijkt. Maar wat als die berg eigenlijk in je hoofd zit? Vaak zijn het onze gedachten en overtuigingen die ons tegenhouden. Het is tijd om die innerlijke obstakels te erkennen en te overwinnen.


De kracht van gedachten


Onze gedachten hebben een immense invloed op onze acties en ons gedrag. Misschien herken je het wel: je wilt echt beginnen met afvallen, maar ergens diep van binnen geloof je niet echt dat je het kunt. Die negatieve stemmetjes in je hoofd vertellen je dat je het toch niet vol zult houden, dat je in het verleden hebt gefaald, of dat je simpelweg geen tijd hebt voor een gezonde levensstijl.


Zelfsabotage


Deze gedachten saboteren ons zonder dat we het doorhebben. Ze weerhouden ons ervan om actie te ondernemen, en als we dan toch beginnen, ondermijnen ze onze motivatie en zelfvertrouwen. Het is als een innerlijke saboteur die aan ons knaagt en ons ervan overtuigt dat we niet zullen slagen.


De beschermende kracht van het brein


Maar waarom doet ons brein dit? Het brein is geprogrammeerd om ons te beschermen tegen pijn en ongemak. Verandering, zoals afvallen, kan geassocieerd worden met onzekerheid. Dus ons brein wil ons in deze comfortzone te houden, zelfs als die comfortzone eigenlijk helemaal niet zo comfortabel is. Studies tonen aan dat onze gedachten een directe invloed hebben op ons gedrag en onze prestaties. Negatieve zelfpraat kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen en motivatie, wat op zijn beurt het afvalproces bemoeilijkt. Het is een vicieuze cirkel waar we in vast kunnen komen te zitten als we er niet bewust van zijn.


Hoe doorbreek je deze cyclus?


Het begint allemaal met bewustwording. Sta eens stil bij welke gedachten er bij jou opkomen als je aan afvallen denkt. Misschien zijn het negatieve herinneringen aan eerdere mislukte pogingen, of misschien zijn het gewoon angstige gedachten over het onbekende.


Verander je verhaal


Vervolgens is het tijd om je verhaal te veranderen. In plaats van jezelf te vertellen dat je het toch niet kunt, vertel jezelf dat je sterk en capabel bent, en dat je in staat bent om je doelen te bereiken. Het kan even wennen zijn, maar met oefening zul je merken dat deze positieve gedachten steeds meer invloed krijgen op je gedrag.


Wees nieuwsgierig naar jezelf


Wees nieuwsgierig naar de kracht van je gedachten. Onderzoek hoe ze je gedrag beïnvloeden en hoe je ze kunt gebruiken om je doelen te bereiken. Als je eenmaal begrijpt hoe krachtig je gedachten zijn, kun je ze inzetten als een tool voor positieve verandering.


Conclusie


Het overwinnen van je innerlijke obstakels bij het afvallen begint bij bewustwording en zelfreflectie. Door je negatieve gedachten om te buigen naar positieve, kun je jezelf motiveren en zelfvertrouwen opbouwen.

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page