top of page

Onbewust eten is als reizen zonder bestemming

Regelmatig nemen we niet de tijd om bewust te eten. We haasten ons door maaltijden zonder echt te proeven of te genieten, en dit onbewuste eetgedrag kan negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid en ons gewicht.


Wat houdt onbewust eten eigenlijk in?


Onbewust eten betekent dat je eet zonder volledige aandacht voor wat je doet. Het is als een automatische piloot waardoor je niet echt ervaart wat je eet. Dit kan leiden tot een gebrek aan verzadiging, overeten en het missen van de smaakbeleving.


Onbewust eten is als reizen zonder specifieke bestemming; we gaan gewoon door, maar het doel ontgaat ons. Herken je dit? Je zit voor de tv en plotseling merk je dat de hele zak chips leeg is, zonder dat je je er bewust van was. Of je geniet van een film in de bioscoop met een bak popcorn, en achteraf besef je dat de bak al leeg is, terwijl je eigenlijk niet hebt geproefd wat je at. Het is jammer, omdat we voeding tot ons nemen zonder er echt van te genieten. Hierdoor missen we niet alleen diverse smaken, maar ontbreekt ook de gelegenheid om goed naar ons lichaam te luisteren. Ons verzadigingsgevoel wordt onderdrukt, wat vaak leidt tot overeten en een oncomfortabel gevoel.


Een ander aspect van onbewust eten is het missen van de smaakbeleving. Het is zonde als je iets eet voor de smaak, maar het niet bewust proeft. Calorieën worden dan geconsumeerd zonder echte functie. Als je iets lekkers neemt, gun jezelf dan dat momentje van genot. Ga zitten, proef, en geniet van elke hap.


Hoe kunnen we onbewust eten vermijden en bewuster genieten van onze maaltijden?


Neem de tijd voor je maaltijden, vermijd afleidingen zoals televisie of telefoon, en concentreer je op het eten. Proef de texturen, herken de smaken en luister naar de signalen van je lichaam. Door bewust te eten, ontwikkel je een dieper begrip van je voedingsbehoeften en geniet je meer van elke maaltijd.


In plaats van onbewust door te gaan met eten, maak bewuste keuzes. Gun jezelf het genot van smaken en zorg ervoor dat elke hap telt. Op die manier wordt eten niet langer een bezigheid zonder doel of functie, maar een bron van vreugde en voeding voor zowel lichaam als geest. Bewust eten draag bij aan een gezonder gewicht.

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page