top of page

"Afvallen: Vervang je 'Oude Schoenen' van Gewoontes voor een Betere Pasvorm in je Leven"

"Gewoontes zijn als oude schoenen: comfortabel, maar soms moet je ze vervangen voor een betere pasvorm."

Gewoontes veranderen is lastig. Ze zijn bekend en vertrouwd; je voert ze uit op de automatische piloot, weet vaak wat de uitkomst zal zijn, en het voelt veilig. Ook al werken ze niet in je voordeel, je blijft ze gebruiken vanwege het bovengenoemde. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken welke nieuwe gewoonte beter voor je zou kunnen werken en beter bij je doelstellingen zou kunnen passen. Dit kan betekenen dat je uit je oude schoenen moet stappen die zo comfortabel lopen, die perfect passen, niet knellen, geen pijn veroorzaken en waarin je je volledig vertrouwd voelt. Toch kunnen deze schoenen je op het verkeerde pad zetten. Je moet dus uit je comfortzone stappen om nieuwe schoenen uit te proberen en te kijken of een nieuwe pasvorm eigenlijk beter voor jou werkt. Dit kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar dat is oké omdat het past bij het doel dat je voor ogen hebt. Je hoeft niet een volledig nieuwe pasvorm en ander soort schoenen te kopen. Dit zou te veel kunnen knellen, waardoor je stopt met lopen omdat je te veel pijn krijgt en ze nooit meer aantrekt omdat ze volledig niet bij jouw pasvorm passen.


De Kracht van Gewoonteverandering in Afvallen en Leefstijlverbetering


Deze vergelijking kun je heel mooi doortrekken naar voeding en afvallen. Als je huidige eetpatroon niet past bij jouw afvaldoelen, moet je buiten je huidige kaders gaan kijken. Dit is soms lastig, omdat het oude patroon heel vertrouwd voelt en je dit al zo lang doet dat het moeilijk is om iets te vinden dat jou ook weer zo goed gaat passen. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat bij jou zou passen, dat anders is dan wat je nu doet maar waarbij je je toch comfortabel zou kunnen voelen, zonder dat het blaren op je voeten veroorzaakt en onhaalbaar is.


Het Belang van Nieuwe Gewoontes in Gewichtsbeheersing


Begin met onderzoek. Kijk naar je huidige voedingsgewoontes en ontdek waar de schoen wringt. Schrijf dit op en kijk welke stappen je kunt zetten. Dit mag in het begin een beetje wringen, om daarna comfortabel te kunnen lopen. Probeer dit uit en kijk of het bevalt. Vervolgens ga je deze gewoontes integreren, en daarna ga je op zoek naar weer nieuwe. Het is belangrijk dat je nieuwe leefstijl keuzes haalbaar zijn en afgestemd zijn op jouw leefpatroon.


Haalbaarheid in gewoonte verandering en afvallen


Als je merkt dat je snel terugvalt in oude gewoontes, kun je voor jezelf het voornemen maken om iets kleins te integreren waarvan je zeker weet dat je het gaat uitvoeren. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals jezelf voornemen om elke dag 5 minuten te wandelen. Hoewel dit voor sommigen misschien onbelangrijk lijkt, heeft het wel degelijk meerwaarde. Het verschil tussen iets wel of niet doen is aanzienlijk. Bovendien, door te doen wat je jezelf belooft, bouw je vertrouwen op. En in beweging komen is enorm belangrijk. Als je eerst een kleine stap zet, creëer je de basis voor een volgende stap. Uit stilstand ontstaat geen beweging, maar door kleine acties kun je grote veranderingen in gang zetten.


De stroomversnelling van de eerste stap


Dit principe kun je op allerlei gebieden toepassen. Begin bijvoorbeeld met elke dag een gezond ontbijt. Als je zeker weet dat je dit kunt doen, zet je al een belangrijke stap. En als dit bevalt, smaakt het wellicht naar meer. De volgende stap kan dan zijn om ook je lunch gezond te maken. Blijf steeds zoeken naar nieuwe 'pasvormen' die bij je passen. Voordat je het weet, heb je heel wat kilometers afgelegd en een nieuw pad ingeslagen dat veel beter bij je past.

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page