In ons dagelijks leven besteden we zelden aandacht aan het “waarom” achter onze voedingskeuzes. Laten we daarom een diepere duik nemen in de redenen achter onze eetgewoonten. Om dit onderscheid duidelijk te maken, heb ik de volgende categorieën gedefinieerd:
Brandstof Eten
Dit betreft fysieke honger, ook wel functionele honger genoemd en komt voort uit lichamelijke behoeften. Het is een signaal dat je lichaam aangeeft wanneer het tijd is voor brandstof in de vorm van voedsel. Deze vorm van honger verdwijnt meestal na het eten en wordt gestuurd vanuit de maag naar de hersenen.
Onbewust Eten
Onbewust eten is het consumeren van voedsel zonder echt te weten wat en hoeveel we tot ons nemen. Eigenlijk proef je helemaal niet wat je eet. Het is een staat van afwezigheid tijdens het eten, waarbij de handeling bijna automatisch wordt.
Emotioneel Eten
Emotioneel eten gaat niet over fysieke honger, maar over het gebruiken van voedsel als reactie op emoties. Je eet dus om je beter te voelen, niet omdat je honger hebt.
Plezier Eten
Plezier-eten draait om bewust genieten van voedsel, ongeacht de voedingswaarde. Het gaat om het ervaren van genoegen tijdens het eten. Dit kan een smaak beleving zijn maar kan ook gekoppeld zijn aan bepaalde situaties. Bij plezier eten staan smaak en plezier centraal.
Door je bewust te worden van deze verschillende categorieën van voedingskeuzes, kun je je eetkeuzes beter begrijpen. Het onderzoeken van de diepere lagen van brandstof eten, onbewust eten, emotioneel eten en plezier eten opent de deur naar zelfinzicht en helpt je te begrijpen waarom je bepaalde eetgewoonten hebt ontwikkeld. Met dit inzicht ben je beter instaat om een strategie te bedenken om dichter bij je afval doel te komen. Waarbij elk type eten in bovenstaande context een andere strategie beoogt.
Opmerkingen