Heb je dat gevoel weleens gehad dat je vastbesloten bent om gezonder te leven, vooral als het gaat om afvallen? Je voelt de kracht van motivatie, je verlangen is groot, en je denkt bij jezelf: "Nu gaat het gebeuren!" De eerste dagen gaan soepel, je zit in de flow, en je motivatie is top. Maar dan, na die veelbelovende start, beginnen de scheurtjes te verschijnen.
Het is als een innerlijke strijd waarin je jezelf probeert te overtuigen om de juiste keuzes te maken. Echter, na verloop van tijd lijkt die krachtige motivatie af te zwakken. Je merkt dat je steeds meer leunt op wilskracht, die ook vermoeid raakt. Je maakt onbedoelde eetkeuzes, valt terug in oude gewoontes, en je vraagt je af hoe dit kan gebeuren.
Hier komt de valkuil van zelfsabotage om de hoek kijken
Je gaat in gesprek met jezelf, maar deze gesprekken halen je naar beneden. Je zegt tegen jezelf: "Zie je wel, ik ben weer begonnen. Ik bewijs nu alweer dat ik het niet kan." Je maakt eetkeuzes die eigenlijk niet passen bij je doel. Waar komt dit vandaan? Zelfsabotage, vaak geworteld in diepgewortelde overtuigingen en patronen die hun oorsprong vinden in het verleden.
Deze overtuigingen zijn als verhalen die je hebt gecreëerd, waarop je patronen en gewoontes hebt gebaseerd. Je brein is bekend met deze verhalen en patronen, en het verlangt ernaar terug te keren naar dit vertrouwde en veilige terrein. Dit is waar begrip en ontrafelen essentieel worden voor blijvend gewichtsverlies.
Waarom maak je bepaalde keuzes?
Het is van cruciaal belang om te begrijpen waar je verhaal, je eetkeuzes, en je gewoontes op berusten. Waarom maak je bepaalde keuzes? Waarom herhaalt dit patroon zich keer op keer? Dit begrip is de sleutel tot het overwinnen van zelfsabotage.
Door hiermee aan de slag te gaan, wordt er een wereld van duidelijkheid onthuld. Begrip en inzicht in je eigen verhaal geven je niet alleen rust, maar ook de kracht om vooruit te blijven gaan in plaats van af te haken. Het gaat niet alleen om gewichtsverlies; het gaat om het begrijpen van jezelf en het doorbreken van destructieve patronen.
Dus, omarm je eigen verhaal, begrijp je eetkeuzes en gewoontes. Hierdoor zal zelfsabotage veel minder snel op de loer liggen.
Comments