top of page

Excuses Verbergen Vaak de Angst om te Handelen

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Afvallen en het aangaan van een gezonde levensstijl zijn doelen die velen van ons nastreven. Toch lijken excuses altijd op de loer te liggen, klaar om ons te weerhouden van actie. Maar waarom zijn we zo bedreven in het verzinnen van excuses? De wetenschap suggereert dat onze hersenen zijn geprogrammeerd om deze defensieve mechanismen te gebruiken als een manier om angst te verbergen.

Onze evolutionaire geschiedenis biedt enig inzicht in deze kwestie. In de prehistorie was overleven onze hoogste prioriteit. Het vermijden van potentiële gevaren was van levensbelang. Tegenwoordig zijn de meeste bedreigingen niet fysiek, maar psychologisch van aard. Toch heeft ons brein dezelfde basisreactie behouden: vermijden wat we als potentieel schadelijk beschouwen. Dit kan verklaren waarom we excuses maken om uitdagende doelen zoals afvallen uit te stellen.

Achter deze excuses schuilt vaak diepgewortelde angsten


De angst om te falen, bang te zijn voor de onbekende weg naar een gezonde levensstijl, of zelfs de angst voor succes en de veranderingen die dit met zich meebrengt, zijn enkele veelvoorkomende drijfveren. Deze angsten kunnen verlammend zijn en ons in een vicieuze cirkel van excuses houden.

Het doorbreken van deze cyclus begint met het begrijpen van de psychologie achter onze excuses. Als je jezelf betrapt op het zeggen "ik kan het niet," probeer dan te achterhalen waarom. Vaak is het eigenlijk "ik wil het niet omdat..." Het is een keuze die we maken, gebaseerd op onze angsten. Het erkennen van deze angsten is de eerste stap naar verandering.

Een andere effectieve strategie is om kleine stapjes te zetten. Dit biedt niet alleen een gevoel van succes, maar helpt ook om de angst geleidelijk te verminderen. Wanneer de twijfel toeslaat, herinner jezelf eraan dat stilstand geen vooruitgang is. Het is beter om een kleine stap voorwaarts te zetten dan helemaal niet te bewegen. Tot slot, daag je excuses uit en transformeer ze in ondersteunende overtuigingen. In plaats van jezelf te vertellen waarom iets niet kan, vraag jezelf af hoe je het kunt laten gebeuren. Het overwinnen van excuses geeft je de kracht om vooruitgang te boeken en je doelen te bereiken.

Excuses zijn vaak slechts een masker voor diepere angsten


Door deze angsten te begrijpen, kleine stappen te zetten en excuses uit te dagen, kun je de kracht vinden om af te vallen en een gezonde levensstijl aan te nemen. Het is tijd om je excuses los te laten en je potentieel te omarmen.

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page