Recepten

Italiaanse courgetteschotel


Ingrediënten:

  • mager gehakt

  • courgette

  • 1 kleine tomaat

  • knoflook

  • versgehakte peterselieBereidingswijze:

Snijd de courgette in dunne schijfjes en grill ze op de plaat. Snijd de tomaat in stukken en pureer deze met 2 tenen knoflook en wat water. Voeg zout, peper en kruiden naar smaak toe. Roerbak het gezouten en gepeperde gehakt tot het lichtbruin is. Voeg de tomatensaus toe en warm dit goed door. Roer er tenslotte de fijngehakte peterselie door. Bekleed een ovenschotel met de gare courgette, bedek ze met de tomaten gehaktsaus en laat 10 minuten in een hete oven (200°) bakken. Je kunt dit gerecht ook van tevoren maken, maar dan moet het langer in de oven opwarmen.

Postelijnsalade

Ingrediënten:

  • postelein

  • worteltje

  • bieslook en/of bosuitje

  • beetje knoflook(poeder)

  • zwarte peper

  • Keltisch zeezout

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1/2 eetlepel citroen- of limoensap

  • rauwe hazelnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten ( naar keuze of een combinatie naar keuze) en de totale hoeveelheid past u af ter vervanging van 1 of 2 crackers (zie voedingswijzer)

  • kaas naar keuze

 

Bereidingswijze:

Was de postelein voorzichtig en laat uitlekken. Was de worteltjes goed en maak deze goed schoon. Maak de dressing van de olijfolie, limoen- of citroensap, zeezout en peper, knoflook, bieslook, bosuitje en roer alles goed door elkaar. Snij de postelein grof en snij de worteltjes in hele dunne plakjes. Voeg de dressing toe. Hak de noten en rooster zo nodig de hazelnoten en de zonnebloempitten als je deze in je salade gebruikt. Even laten afkoelen en toevoegen aan de salade, eventueel met de pitten. Snijd de kaas in kleine blokjes en voeg toe aan de salade en laat een kwartiertje intrekken.

Groente of tomaten/groente soep

30 minutes

1 kilo soepgroenten, 200 gr rundergehakt, 3 (biologische ) groentebouillonblokjes

 

Soepgroente in hoge pan doen. Net zoveel water erbij totdat soepgroenten onder water staan. Bouillonblokjes oplossen in kokend water. Bij de soepgroenten doen. Aan de kook brengen. Gehakt toevoegen en los maken in de soep. Het gehakt verspreidt zich door de hele pan en heb je minder gehakt nodig voor dezelfde smaak. Ongeveer 15 minuten laten pruttelen.

 

Voor tomatensoep een  blikje tomaten puree toevoegen tijden koken.

Hummus

30 minutes

1 blik kikkererwten uitgelekt-sap opvangen, 1 teentje knoflook geperst,2 eetl citroensap , ½ theel ketoembar, 1 theel komijnpoeder, 2 eetl. tahin, olijfolie. In bakje van de staafmixer; kikkererwten, knoflook, citroensap,kruiden, tahin.
Laten draaien tot een homogene massa. Als het te dik is dan meer vocht van kikkererwten erbij tot het smeuïg smeerbaar is. In potje met olijf olie erop is het ongeveer 2 weken houdbaar in koelkast. Anders invriezen.

 

Dit is een basis hummus; je kunt het kruiden zoals je zelf wilt. Met bv gedroogde tomaten erdoor of provinciaalse kruiden of met rode pesto erdoor. Ook lekker als dip met groenten voor als je visite hebt ‘s avonds.

Havermout koekjes

300 gr. havermout, 200 gr. speltbloem, 125 gr. roomboter 150 gr. chocolade 70% cacao, 1 banaan,

200 gr. rozijnen, 3 eetl. honing, 50 gr. gemalen kokos, kaneel, 1 zakje bakpoeder

        

Alle ingrediënten in een kom doen en met mixer mengen. Het blijft een korrelig deeg. Balletjes of platte koekjes vormen en op bakplaat leggen.  Ongeveer 12 minuten bakken.

 

Chocolade pinda snacks

1 hour

Ingrediënten:

100 gram pindakaas; 65 gram honing; 50 gram kokosolie; 100 gram havermout; 115 gram pure chocolade; 50 gram rozijnen

 


Bereiding:

Breek de chocolade in blokjes. Verwarm in een pannetje de pindakaas, kokosolie en de honing tot het een egale massa is. Voeg de havermout, de rozijnen en de stukjes chocolade toe en roer dit goed door tot de chocolade gaat smelten. Giet het in een bakblik of een ovenschaal (bekleed met bakpapier of folie) en maak de bovenkant mooi glad. Zorg dat het niet dikker wordt dan ongeveer een centimeter.

 

Laat het hard worden in de koelkast of de vriezer voor ongeveer 2 uur. Snijd  in mooie stukjes en bewaar in de koelkast. Een dag later smaakt het nog lekkerder.

Smoothie

Tropical dream: 1 banaan, 1/4 verse ananas, 200 ml. verse kokosmelk, 2 theelepels honing, aanvullen met yoghurt

Coucous Salade

Couscous Salade met peer, walnoten en blauwe kaas:
voor 2 personen: 60 gram Couscous, 2 dl. water, 1 peer, bosui, (blauwe) geitenkaas of gorgonzola, 2 el. olijfolie, 2 el. citroensap, 1 el. honing, handje walnoten, rozijnen, zeezout of Himalayazout en peper

 

Doe de Couscous met gekookt water in een kleine pan laat het 5 minuten wellen tot al het water geabsorbeerd is. Laat de couscous afkoelen.
Snijd de peer en de bosui in kleine stukjes en meng ze met de couscous.
Maak een dressing van de olie, citroensap en honing.
Schep de noten, rozijnen en de dressing door de salade en maak deze op smaak met peper en zout.
Snijd de kaas in blokjes en garneer de salade met blokjes geitenkaas of gorgonzola.

Gegrilde zalm

Ingrediënten:

• zalm moot
• groenten naar keuze (evt. asperges of spinazie)
• 1 theelepel olijfolie
• schijfje citroen
• zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Verwarm een grillpan, bestrijk met olijfolie. Gril de zalm en groenten tot ze gaar zijn. Breng op smaak met peper en citroensap.

 

Please reload

Praktijk Gezondedriehoek is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland

De oplossing voor overgewicht

Deze website is voor het laatst bijgewerkt © 2021

Made by Webprofessioneel