top of page

Calorieën zijn niet alles. Voel wat je lichaam nodig heeft en geef het de juiste voeding

Vaak zijn we gefocust op het tellen van calorieën als het gaat om afvallen. We vergeten daarbij echter vaak naar ons lichaam te luisteren. Calorieën zeggen natuurlijk wel iets, maar ze vertellen lang niet het hele verhaal als het gaat om voeding en gezondheid.


In mijn werk leer ik mijn klanten altijd om naar hun lichaam te luisteren. Je lichaam is namelijk een wijs en krachtig instrument dat je veel kan vertellen over je eetgedrag en behoeften. Vaak kunnen we onderscheid maken tussen buikhonger en hoofdhonger maar soms luisteren we niet goed genoeg naar de subtiele signalen die ons lichaam ons geeft.


Voorbeeld


Stel je voor: je hebt net je avondeten achter de rug, maar na een lange en stressvolle werkdag voel je toch die drang om te snacken. Je weet dat je eigenlijk genoeg hebt gegeten, maar die onweerstaanbare trek lijkt te blijven hangen. Op zo'n moment is het cruciaal om niet alleen te denken aan de calorieën die je al hebt geconsumeerd, maar om dieper te graven. Waar komt die drang vandaan? Is het je lichaam dat echt vraagt om voeding, of is het eerder een reactie op de stress en emoties die je hebt ervaren gedurende de dag?


Het is daarom essentieel om te leren voelen wat je lichaam je vertelt. Dit betekent dat je je bewust wordt van de signalen van honger en verzadiging die je lichaam je stuurt. Als je nog steeds vol zit na een maaltijd, maar je voelt je gedwongen om meer te eten vanwege calorieën, dan is het belangrijk om te begrijpen dat dit niet in lijn is met de behoeften van je lichaam.


Bovendien kan een plotselinge en drastische verlaging van calorieën om af te vallen juist leiden tot meer hongergevoel en zelfs eetbuien. Dit komt doordat je lichaam denkt dat er een tekort is aan voeding en zichzelf begint te beschermen door meer hongersignalen te sturen.


Sleutelwoord


Het sleutelwoord hier is balans. Luisteren naar je lichaam betekent niet dat je alle calorieën moet negeren, maar het betekent wel dat je je bewust moet zijn van de signalen die je lichaam je geeft. Door dit te doen, kun je echt gedragsverandering teweegbrengen en een gezondere relatie met voeding ontwikkelen.


Dus laten we stoppen met alleen maar te focussen op calorieën tellen en in plaats daarvan leren luisteren naar ons lichaam. Het is onze beste gids als het gaat om het maken van voedingskeuzes en het bereiken van onze afvaldoelen.

Comments


Brilduiker 22, 9648DT Wildervank

bottom of page